Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle?

Az édesburgonya rendkívül ízletes és még egészséges is. Az édesburgonya nagyon sok béta-karotint tartalmaz, amely megakadályozza, hogy A - vitaminhiány alakuljon ki a szervezetünkben. Az A-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely többek között, a bőr és a szem egészségét biztosítja.
Az édesburgonya egészségesebb - Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle? -, mint a hagyományos burgonya.

Nem is gondolnád, de ez a burgonya még a cukorbetegség megelőzésében is segíthet és a szervezetben kialakuló stressz-szintet is csökkenti.

Mivel az édesburgonya nagyon sok, és sokféle értékes tápanyagot tartalmaz, így csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését a szervezetünkben.

Első körben egy leves receptjét olvashatod. Ezt a levest, kezdők is bátran elkészíthetik, hiszen nagyon egyszerű az elkészítése. Ráadásul egészséges alapanyagokból készül, így még akkor sincs gond, ha ügyelsz a vonalaidra.

A fahéjas – édesburgonyás pitétől sem kell tartanod. Ha van otthon konyhai mérleg, ha az alapanyagok frissek, akkor nincs mitől tartanod, hiszen nagyon egyszerűen elkészíthető ez a desszert, és iszonyatosan finom.

Petrezselymes- édesburgonya leves hozzávalói:

· ½ kg édesburgonya

· fél csokor petrezselyemzöld

· egy ujjnyi gyömbér

· 2,5 dl sovány tejszín

· 1,5 evőkanál barna rizsliszt

· 3 evőkanál olívaolaj

· ízlés szerint só

· 1 fej vöröshagyma

· 3 gerezd fokhagyma

Hogyan készítsd el?

Kockázd fel az édesburgonyát, mosd meg és aprítsd fel a petrezselyemzöldet, reszeld le a gyömbért. A hevített olajon párold meg a burgonyát, közben add hozzá a kétféle hagymát és a felaprított petrezselyem felét, és a gyömbért. Sózd meg. Amikor kész a burgonya, egy adagot vegyél ki belőle és tedd azt egy tálba. A többit öntsd fel vízzel és hagyd főni. Nem baj, ha szétfő a burgonya, hiszen botmixerrel úgyis pépesítve lesz.

Amikor elkészült a leves, add hozzá a tejszínben elkevert rizslisztet, amelyhez keverhetsz egy-két kanálnyi meleg levest is, mert így nem keletkeznek csomók a levesben. Kevergesd, majd mixeld össze az egészet. Végezetül add hozzá a félretett burgonyakockákat és szórd meg friss, felaprított petrezselyemmel.

Fahéjas – édesburgonyás pite hozzávalói:

A tészta hozzávalói:

· 15 dkg liszt (lehet 7,5 dkg zabpehelyliszt és 7,5 dkg teljes kiőrlésű, vagy bármilyen süteménykészítésre alkalmas egészséges liszt)

· 10 dkg vaj

· 1 tojás

· 2 evőkanál cukor (bármilyen egészséges cukor is jó)

· 1 csipet só

A krém hozzávalói:

· ½ kg édesburgonya

· 12 dkg vaj

· 14 dkg cukor (aki édesebben szereti, adhat még hozzá cukrot)

· 1,2 dl sovány tej

· 2 db tojás

· 1 vaníliarúd kikapart belseje

· fél-fél teáskanál szerecsendió és fahéj

Hogyan készítsd?

Első lépésként a tészta hozzávalóit gyúrd össze egy tálban. A lisztben morzsold el kézzel a vajat, majd keverd össze alaposan a többi hozzávalóval. Egy piteformába applikáld bele a tésztát és negyedóra alatt süsd azt meg.

A krém készítése következik, addig a pite ráér hűlni. Főzd meg az édesburgonyát. Mivel hűlnie is kell, így már a pitekészítés előtt tedd fel főni. Amikor a burgonya elkészült, pépesítsd. Egy tálban keverd össze a többi hozzávalót, azaz a vajat, a tojást, a cukrot, a tejet, a fűszereket és a vanília kikapart belsejét. Majd add hozzá a pépesített édesburgonyát. Töltsd meg ezzel a masszával a pitét, amelyet hanyag eleganciával tolj be a sütőbe. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd, legalább 45-50 percen keresztül. Amikor kihűlt, szórd meg fahéjas porcukorral.

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya egészségesebb - Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle? -, mint a hagyományos burgonya.

Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle?

Az édesburgonya nem csak finom, nagyon egészséges is. A cikkben egy édesburgonyából készült levesnek és pitének a receptjét olvashatod.

Ételek és italok, amik örök nyomot hagynak a szőnyegen

Ételek és italok, amik örök nyomot hagynak a szőnyegen

A foltos szőnyeg nem olyan népszerű, mint a dalmata.

Az avokádó - Mit készíts az avokádóból, ha kezdő vagy? Turmixot és avokádókrémet! – nagyon egészséges.

Mit készíts az avokádóból, ha kezdő vagy? Turmixot és avokádókrémet!

Az avokádót egyre többen ismerik hazánkban is. Nagyon krémes, nagyon ízletes, és nagyon egészséges. Mutatjuk, hogy mit tudsz belőle elkészíteni, ha még kezdő szakács vagy!