Ezeket a szarvasgombás ételeket mindenképpen ki kell próbálnod!

Egy királyi eledel, Mátyás is kedvelte. Állítólag Franciaországból ered, és a termesztése az ezernyolcszázas évek elejére vezethető vissza. Rengeteg féle szarvasgomba létezik, de az emberek csak viszonylag kevés fajtáját ismerik. Erdőben él, főleg tölgyesekben, sokszor a vaddisznó az, aki rábukkan.
Ezeket a szarvasgombás ételeket mindenképpen ki kell próbálnod!

A francia fajta kellően aromás, ezért rendkívül drága és keresett. A neve: Truffe noire. Egy gombafajta, amely formáját tekintve piramis alakú, és furcsa, szemölcsös felületű, fehér vagy fekete színű. A szarvasgomba forgalmazása webshopban történik; ahol érdemes körülnézni, termékleírásokat olvasni, és recepteket böngészni.

Szarvasgomba, amely valójában fűszer

A szarvasgombát nagy hőhatásnak kitenni vétek, ezért mindig csak a legvégén adjuk hozzá az ételhez, bármit is készítünk belőle! Azt szokták javasolni az erdőjárók, hogy: „Ne főzd, ne fagyaszd, és ne várj vele!” Ja, és ne hámozd meg, csak mosd meg, és ha már kész, akkor reszeld az ételre!

Olyan sok minden készülhet belőle, és csupán annyi a dolgunk, hogy reszeljünk pár forgácsot belőle! Csodálatos ritka fűszer, az erdő ajándéka, amit érdemes neked is kipróbálnod vagy adnod ajándékba. Nyári és téli is létezik belőle, a színe először vörös, aztán változik feketére. De képzeld, van fehér is, amiről kevésbé hallani; port is készítenek belőle, amely során megmarad intenzív aromája a fagyasztva szárított eljárásnak köszönhetően.

Szarvasgombás ételek

· Talán a legegyszerűbb, de nagyon ízletes a fűszervaj, amelyhez magas zsírtartalmú vajra, egy csipet sóra és egy kis reszelt szarvasgombára van szükség. Nemcsak pirítós kenyérre kenhetjük, hanem sült húsokra is tehetjük, és párolt zöldségekhez is kínálhatjuk.

· A tészta népszerű étel, érdemes kipróbálni ezt az aromás gombát széles metélttel, más néven tagliatelle-vel. Elkészítése nagyon egyszerű; miután kifőztük a tésztát, egy kevés olívaolajat adunk hozzá, majd friss petrezselyemzöldet és egy kis pirított diót. A végén ráreszeljük a szarvasgombát, majd összeforgatjuk és tálaljuk.

· A leveseknek is remek íze lesz tőle, kimondottan passzol a krumplileveshez, de ne feledd, hogy a zellerkrémlevest szarvasgombás carpaccióval is elkészítheted!

· Valójában jól harmonizál az íze édességekkel is, érdemes kipróbálni. De jó ötlet krumplipürét fűszerezni vele, és ízletes olajak készítéséhez is kiváló. A tojással remek párosítás, valamint a sajtokból készült gourmé falatoknak is látványos dísze lehet.

Összegzés

A szarvasgomba valójában egy különleges fűszer, az erdő ajándéka, régen a vadmalac túrta. A 19. század elejétől ismerik a franciák, mára már ínyenc csemegeként tekint rá a világ. Fehér és fekete, valamint nyári és téli fajtája is létezik, felülete furcsa, szemölcsös, melyet nem kell megpucolni, csupán jól megmosni. Ínyenc fogások készülhetnek belőle, de levesnek, édességnek is remek kiegészítője. Fűszervaj, tészta, puding, de akár sütemény aromás fűszere, elég belőle csupán 1-2 reszelt forgács, hogy érződjön egyedi karaktere.

Kapcsolódó cikkek

Erre figyeljünk az étkező kialakításakor

Mire figyeljünk az étkező kialakításakor?

Nem csak az evés a fontos, hanem a helyszíne is.

Főzés nélkül is lehet - Ha kezdő vagy, készíts főzés nélküli levest. Használj fűszernövényeket is! – levest készíteni.

Ha kezdő vagy, készíts főzés nélküli levest. Használj fűszernövényeket is!

Főzés nélkül nagyon egyszerűen készíthetünk levest. Kezdőknek, mindenképpen ez javasolható, hiszen még csak kevés konyhai tapasztalattal rendelkeznek.

A gránátalmát - Találtál a hűtőben 3 gránátalmát? Mutatjuk, hogy mit készíts belőle! – változatosan fel lehet használni.

Találtál a hűtőben 3 gránátalmát? Mutatjuk, hogy mit készíts belőle!

A gránátalma egyáltalán nem ismeretlen ma már hazánkban sem. Nagyon változatosan fel lehet használni, mutatjuk is, hogyan.