Mire van szükség egy otthoni borkóstolóhoz?

Otthoni borkóstolót szervezne a családnak és a barátoknak? Akkor ezeket a borokat, falatokat, illetve kiegészítőket minél előbb szerezze be hozzá!
Mire van szükség egy otthoni borkóstolóhoz?

Ki ne imádná a csillogó és exkluzív borospincékben megszervezett borkóstolókat és azok hangulatát? Nem lehetetlen azonban mindezt otthon is megteremteni saját magunk és a baráti társaság számára. Pár szabályt betartva és néhány minőségi borász kelléket beszerezve, akár már holnap leszervezheti a saját kóstolóját! Lássuk, hogy mire lesz szüksége ehhez!

A jó minőségű bor az esemény alapja

Mondhatjuk, hogy fontos a jó társaság, a vidám hangulat, a remek falatok, de valljuk be, minőségi bor nélkül a többi egyáltalán nem lesz fontos. Ahhoz, hogy minden résztvevőt lenyűgözhessen, érdemes olyan típusokat beszerezni, amikkel garantáltan mindenkit levehet a lábáról. Nem árt különféle fajtákban gondolkodni, így mindenképpen legyen kéznél legalább kettő változat, lehet ez vörös, fehér, de akár rosé egyaránt.

A legjobb megoldás, ha ugyanattól a termelőtől választ termékeket, így garantáltan nem lőhet mellé, ezek a változatok ugyanis nagy eséllyel egészítik ki egymást.

Legyenek finom falatok az asztalon!

Rendkívül fontos, hogy olyan finomságokat szolgáljunk fel, amelyek passzolnak a borok fajátihoz. A sajt esetében a legjobb, ha olyat kínálunk, amelynek intenzitása hasonlít az italéhoz. Egy nagyon erős és érettebb változathoz egy ugyanolyan ízű alkoholt érdemes választani.

Melyik sajt, milyen italhoz passzol?

A fehérpenészes sajtok kategóriájába tartozik például a camambert és a brie, amelyek a magasabb zsírtartalmuk miatt inkább a tüzes borokat kedvelik. Ezzel szemben a nem túl érett típusokhoz jobb egy fehér, például egy tokaji furmintot felkínálni. Az érettebb sajtok legjobb barátja pedig a rosé és a testes vörösbor.

Ami pedig a füstös sajtokat illeti, ezekhez inkább a lágy és az üde fehéret töltsük ki. Egy királyleányka, de még egy szürkebarát is remek kiegészítői lehetnek egy füstölt finomságnak. Bár sokan kőbe vésett szabálynak tekintik ezeket, azért néha nem árthat meg egy kis kísérletezés.

Mit szolgálhatunk még fel?

Ami még szóba jöhet egy otthoni borkóstoló alkalmával, azok a sonkák, a szalámik, a füge, körte, de természetesen egy kis friss kenyér sem lesz utolsó. Ezeket érdemes szépen és elegánsan elrendezni egy nagyobb fából készült tálon vagy deszkán, ami mellé mehet néhány cikkekre vágott gyümölcs, esetleg pár darab olajos mag. Ebben az esetben szóba jöhet a mogyoró, a dió, illetve a mandula, amelyek nemcsak jól passzolnak a borokhoz, de még egészségesek is.

Kiegészítők a borkóstolóhoz

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az esemény csak akkor lesz zökkenőmentes, ha minden szükséges eszköz a rendelkezésre áll. A minőségi borász kellékek beszerzésével nagyban megkönnyítheti és rugalmasabbá teheti a felszolgálási folyamatot. Elengedhetetlen a dugóhúzó, a borhűtő, a vákuumpumpa és a vákuumdugó, de egy profibb kóstolóhoz még a dekantáló kancsó is hasznos lehet. Mindenképpen prémium típust válasszon, hiszen ezek garantálják, hogy például a dugó nem törik bele az üvegbe.

Kapcsolódó cikkek

Főzőtábor vegánoknak is

Főzőtábor vegánoknak is

Ki ne szeretné, ha gyermekéből talpraesett, magát minden helyzetben feltaláló, ötleteit megvalósító felnőtt válna?

A főzés nem bonyolult - Szeretnél meg tanulni főzni? – Ezzel a 3 főétellel kezdd! – még főételt is egyszerűen főzhetünk.

Szeretnél megtanulni főzni? – Ezzel a 3 főétellel kezdd!

A húsételek elkészítése nem nehéz, csupán arra kell ügyelni, hogy kerüljük a nagyon magas hőfokot, mert így a húsétel könnyen kiszárad.

Az édesburgonya egészségesebb - Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle? -, mint a hagyományos burgonya.

Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle?

Az édesburgonya nem csak finom, nagyon egészséges is. A cikkben egy édesburgonyából készült levesnek és pitének a receptjét olvashatod.