Főszerepben a tapasok és a ginek

Ha tapas, akkor Spanyolország. Pedig a déli ország nemcsak a finomságairól, hanem az italairól is híres. Hazánkban már több helyen is főszerepbe került ez az ital és ez a tradicionális étel. A kettő együtt pedig igazi élményt garantál a fogyasztó számára. Érdemes őket otthon is kipróbálni és áthívni az ismerősöket egy kellemes estére.
Főszerepben a tapasok és a ginek

Mi is az a tapas?

A spanyol gasztovilág egyik legjellegzetesebb fogása, amit a legtöbb bárban és étteremben az alkoholos italok mellé szolgálnak fel. Rengeteg fajtája van, hiszen tulajdonképpen bármiből válhat tapasz, amit kis darabokra lehet osztani és tálalni. Ide tartoznak a spanyol sonkák, kolbászok és az apróbb szendvicsek is. Az ott élők előszeretettel térnek be esténként egy helyi bárba, ahol kikérnek egy italt és fogyasztanak egy ilyen tálat, amivel tulajdonképpen le is tudták a társasági életet. Bár tény, hogy kicsit másként művelik, mint például a hazai kocsmákban.

A tapas ma már nem más, mint egy étvágygerjesztő tálka, amit valamilyen alkoholos ital mellé fogyasztanak. Ez lehet sör, bor, de akár spanyol almabor is egyaránt. Emellett pedig egyre elterjedtebb, hogy a ginek mellé is kipróbálják ezeket az aprócska fogásokat. Vannak hideg, de akár meleg változatok is, így találkozhatunk ropogós bagettel, de akár egy helyi specialitással egyaránt.

A tapasozás lényege azonban inkább a társaság, mintsem az evés vagy annak élvezeti értéke. A tulajdonosok elvileg azért adtak sós finomságot, hogy amiatt a vendégek még többen fogyasszanak. Ettől ugyanis szomjasabbak lesznek, így a drága italok is jobban fogynak majd. Ha valaki az ottani változatokat kóstolná meg, érdemes több bárban is megfordulni, hogy különböző ízvilágokkal ismerkedhessünk meg.

Milyen ginek mellé érdemes tapast fogyasztani?

Igazából erre nincs egy fix szabály, hiszen többféle London dry gin, ízesített, vagy éppen kézműves ital mellett is megállja a helyét például egy sonkás finomság. Az étvágygerjesztő estében azonban fontos, hogy ne ezzel akarjunk jól lakni, hiszen nem erre szolgál. Hiába vagyunk magyarok, felesleg magunkat megtömni egy tál tapassal, mikor igazából egy bárba tértünk be italozni.

Ha otthoni összejövetelben gondolkodsz, akkor bátran válogass többféle alkoholos italt, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez legközelebb álló változatot. Egy Hendricks Gin, esetleg egy Historia Hungarian Dry márkájú darab biztosan elfogy majd, hiszen ezek mindegyike nagy közönségkedvenc az italozók világában.

Összegezve

A spanyoloktól származó tapas már hazánk gasztronómiájában is helyt kapott, hiszen az apró falatok meghozzák az étvágyat, így az alkoholok is jobban fogynak. A bárakban felszolgált tálat azonban otthon is elkészítheted, amihez többféle London dry gin közül válogathatsz. Már csak a vendégeket kell megvárni és mehet is a mulatozás.

Kapcsolódó cikkek

Finom falatok, kényelmes ruhák és pihentető éjszakák

Finom falatok, kényelmes ruhák és pihentető éjszakák

A Tchibo webáruház heti ajánlatában ezúttal is rengeteg dolog közül válogathatunk.

Banánból - Könnyű, egyszerű banános desszertek – kezdőknek is – rengeteg desszert készíthető.

Könnyű, egyszerű banános desszertek – kezdőknek is

Banánból még kezdők is könnyen és egyszerűen készíthetnek desszertet. Nem bonyolult ezeket a desszerteket elkészíteni, ráadásul, a banán az egyik legédesebb gyümölcs, így számtalan édességet készíthetünk belőle.

Főzőtábor vegánoknak is

Főzőtábor vegánoknak is

Ki ne szeretné, ha gyermekéből talpraesett, magát minden helyzetben feltaláló, ötleteit megvalósító felnőtt válna?