5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

Vannak, akik szeretnek gluténmentes gyorsételeket fogyasztani, másokat kiráz a hideg a gyors kaja hallatán is. Persze megértem az utóbbiak csoportját is, hiszen a gyorsétel kifejezés az egészségtelennek kikiáltott „junk food”-ot jelenti sokak számára. Holott gyorsételt lehet otthon is készíteni, egészségesen, pár perc alatt úgy, hogy nem kell közben órákat tölteni az étel kitalálásával, a bevásárlással és a főzéssel.
5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

Így vagy úgy, szerintem mindenkinek az életében van legalább egy nyomós indok, amiért időnként a gyorsételt választja. Manapság pedig a gluténmentes gyorsételek választéka is napról, napra bővül, akár a gyorséttermeket nézzük, akár az otthon pillanatok alatt összedobható és tápláló, jelölten gluténmentes kényelmi termékeket. Összeállítottam egy listát, hogy szerintem miért választjuk a könnyebb utat a főzőcskézés helyett. Ha magadra ismertél, vagy van egy olyan indokod, amit kihagytam, írd meg hozzászólásban!


5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

1# Gyors

A főzés és az előkészületek alatt lassan kullognak a gyötrő másodpercek, és néha gyötrelmes a várakozás. Éppen ezért olyan csodás dolog megrendelni valamit, ami jó esetben szinte azonnal elkészül. Most, hogy a COVID-19 miatt sokan otthon ragadtunk – köztük én is -, még a gyorséttermekre is várni kell. Na nem túl sokat, de néha még ennyit sem bírok ki. Ilyenkor készítek egy hajdinakását, vagy egy köleskását, megédesítem, belekeverek egy kanál mogyoró vagy mandulavajat, és a szebb napokon még valamilyen liofilizált gyümölccsel is megszórom. Egy ilyen 3-4 perces gyors kásával simán kibírom a munkát két főétkezés között.

2# Nincs kedvünk főzni

Bevallom, bűnös vagyok. Vannak napok, amikor egészen egyszerűen nem visz rá a lélek a főzésre. Pedig van két kamasz fiam, akik olyanok, mint a sáskák. Bármennyire is imádok főzni, néha annyira kimerültnek vagy éppenséggel lustának érzem magam, hogy egy borsófőzeléket sem vagyok képes összekutyulni. Ilyenkor gyakran eszem reggelire egy fehérje turmixot, vagy a nagy kedvencemet, az útifűmaghéjból készült hamis bundás kenyeret.

Ha turmixolok, akkor kendermag proteinnel turbózom fel a sűrű szmutyit. A kendermag protein stabilan tartja a vércukorszintet, energiával tölt fel és segít, hogy agyilag is bírjam a sokszor erőltetett menetű napokat. Teszek bele még banánt, zöldeket, egy kis zabpelyhet, és a következő étkezésig simán kibírom.

3# Életmentő, ha késésben vagyunk

Nem tudom, hogy vagy vele, de én gyakran versenyt futok az idővel. Munka, iskola, digitális oktatás, határidők, háztartás, én-idő, sport, meg ami a csövön kifér. Egyedülálló, kétgyerekes anyukaként sokszor a főzés az utolsó gondolatom. Szerintem ezzel még sok ezer anyuka van hasonlóan, ezért is olyan nagyszerű, hogy lehetőségünk van a lábunkat lógatni főzés helyett. Olyan jó érzés pár perc előnyt nyerni, ha meg még finom is, amit gyorsan bekapunk, akkor meg kész főnyeremény. Az egyik ilyen életmentőm a mogyoróvaj. Tele van fehérjével és értékes zsírokkal, kalóriával is persze, de mit számít. Nem üres hassal rohangálok, és ez megfizethetetlen.

4# Gyorsan kielégíti a vágyakat

Neked is feltűnt már, hogy milyen sok élelmiszer reklám van a késő esti órákban a TV-ben? És már hiába kapcsolgatom a csatornákat, nagyjából egy időben van mindenhol reklámszünet hasonló üzenetekkel. Egyél. Hirtelen elfog az intenzív vágy látva egy habos-babos süteményeket, vagy egy gőzölgő kacsasültet. Aztán hirtelen azon kapom magam, hogy kirohanok a konyhába, fogok egy bögrét, beleeresztek egy tojást, egy deci növényi tejet, 1 kanál zabpelyhet, 1 kanál rizsfehérjét, némi édesítőt és 1-2 kiskanál olajat. Keverem-kavarom, majd a mikróban 2 perc alatt készre sütöm a mikrós bögrés sütit. Mire lemegy a reklámblokk, a villámsütimmel az ölemben nézem tovább az esti filmet.

5# Későn végzünk, és nem akarunk korgó gyomorral lefeküdni

Bár az utóbbi hónapokban nem igen van lehetőségünk kimozdulni otthonról, békeidőben mindenkinek jól esik néha egy csajos vagy pasis este a barátokkal. Időnként előfordul, hogy a barátnőimmel a kora este belecsúszik a késő esti órákba, aztán csak azon kapom magam, hogy pizsamában a konyhában összekutyulok valami villám harapnivalót. Mégsem feküdhetek le üres hassal.

Bármennyire is bővül a gluténmentes kínálat, azért mégis csak korlátozottak a lehetőségek. Én mindig tartok itthon életmentő alapanyagokat, amikből seperc alatt a tányérra varázsolhatok valami finomságot.

Amennyiben glutén érzékeny vagy, ügyelj arra, hogy ezek a gyors segítségek jelölten gluténmentesek legyenek, hiszen a gyors étel is csak biztonságosan élvezetes.

Támogatott tartalom: "namaximum.hu"

Kapcsolódó cikkek

Főzés nélkül is lehet - Ha kezdő vagy, készíts főzés nélküli levest. Használj fűszernövényeket is! – levest készíteni.

Ha kezdő vagy, készíts főzés nélküli levest. Használj fűszernövényeket is!

Főzés nélkül nagyon egyszerűen készíthetünk levest. Kezdőknek, mindenképpen ez javasolható, hiszen még csak kevés konyhai tapasztalattal rendelkeznek.

Az édesburgonya egészségesebb - Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle? -, mint a hagyományos burgonya.

Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle?

Az édesburgonya nem csak finom, nagyon egészséges is. A cikkben egy édesburgonyából készült levesnek és pitének a receptjét olvashatod.

Az avokádó - Mit készíts az avokádóból, ha kezdő vagy? Turmixot és avokádókrémet! – nagyon egészséges.

Mit készíts az avokádóból, ha kezdő vagy? Turmixot és avokádókrémet!

Az avokádót egyre többen ismerik hazánkban is. Nagyon krémes, nagyon ízletes, és nagyon egészséges. Mutatjuk, hogy mit tudsz belőle elkészíteni, ha még kezdő szakács vagy!