Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése
A „szivárványétkezés”
Minél változatosabban étkezünk, és minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál egészségesebbé válhatunk. A zöldségek és a gyümölcsök tele vannak értékes tápanyagokkal és tavasszal már nagyobb a kínálat is, így érdemes minél többet fogyasztani ezekből a táplálékokból.
Milyen táplálékok és vitaminok segíthetnek?
Az immunrendszert azzal is megerősíthetjük, ha elegendő D-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztunk. Amennyiben van lehetőségünk, az udvaron is üldögéljünk kicsit a napsütésben, hiszen ennek hatására termelődik D-vitamin a szervezetünkben. Télen gyakran csökkenek, kiürülnek a D-vitaminraktáraink, így már kora tavasszal is sokat tehetünk annak érdekében, hogy feltöltsük a raktárainkat. A D-vitamin megtalálható még a tejben, a tejtermékekben és a gombában is.
A C-vitamin is aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Ez egy antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható, például a citrusfélékben, vagyis a narancsban, a citromban, a grapefruitban és a mandarinban. C-vitaminforrások továbbá a kivi, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, a homoktövis, de sok C-vitamin van még a spenótban, a brokkoliban, a kelkáposztában és az eperben is.
Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, amely szintén hatékony segítség lehet a fertőzések leküzdésében. Magas E-vitamintartalommal rendelkeznek a növényi olajok, a magvak és a diófélék.
Az A-vitamin szintén részt vesz a megfelelő immunműködésben. Az egyes karotinoidokban gazdag zöldségek azért is nagyon hasznosak a szervezet számára, mert ezek A-vitaminná alakulnak, amely antioxidánsként támogatja meg az immunrendszer működését. Karotinoidokban gazdag táplálék a sárgarépa, az édesburgonya és a tök.
A szelén is pozitívan hat az immunrendszer működésére. Többek között lassítja az olyan agresszív folyamatok létrejöttét és folyamát a szervezetben, mint a rákos sejtek képződése és elszaporodása. Többek között, a brazil dió tartalmaz sok szelént.
Cinkre is szüksége van az immunrendszerünknek. Mivel eredményesen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, így némileg az immunrendszer számára is védelmet nyújt, hiszen a szervezetben kialakuló kóros gyulladások, az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorolnak. Cinkforrások: osztriga, tenger gyümölcsei, magok, diófélék.