A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein

Lehet, hogy sokan nem hallották még azt a szót, hogy lutein, de ha sok sötétzöld leveles zöldséget fogyasztanak, akkor valószínűleg sok luteint is bevisznek a szervezetükbe. A lutein segíthet a két időskori szembetegség, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzésében, de a kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a lutein pozitívan hat az agy, a tüdő és a szív egészségére is. Lássuk, mi is az a lutein, és miért fogyasszuk rendszeresen!
A szembetegség - A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein – segítője a lutein.

A lutein sok antioxidánst tartalmaz

Mindenkinek szüksége van antioxidánsokra, hiszen ezek segítik elő az egészség megőrzését és a betegségek elkerülését. A lutein is egy ilyen antioxidáns, vagyis voltaképpen egy vitamin, amelynek számos pozitív előnye létezik.

A lutein forrásai

A lutein, mint egy kitűnő antioxidáns, védelmet jelent a sejtek számára a károsodásokkal szemben. A lutein egy karotionid, amely az emberi szemben, pontosabban, a retinában is megtalálható, és azért is szükséges táplálékokkal, vagy kiegészítőkkel bevinni a szervezetünkbe, hogy elkerüljük a fentebb említett szembetegségeket. A lutein gazdag forrásai: spenót, vízitorma, mángold, kelkáposzta, avokádó, paprika. A lista nem teljes, illetve a luteint, étrendkiegészítő formájában is fogyaszthatjuk.

Mire hat?

A lutein számos élettani funkcióra és szerv működésére is pozitívan hat. Sokan szenvednek manapság tüdőbetegségben. A legújabb kutatások szerint, a lutein javítja a tüdő működését, illetve a légzőrendszer egészségét is biztosítani tudja. Ez utóbbit, akkor segíti elő igazán, ha rendszeresen fogyasztunk E-vitaminban gazdag táplálékokat is.

Ahogy öregszünk, úgy egyre több gondunk lehet a szemünk egészségével. Időkorban jellemző szembetegségek a makula degeneráció és a szürkehályog. A lutein azonban nem csak a látás javításában vesz aktívan részt, hanem az időskori szembetegségek megelőzésében is szerepet játszik. Egy másik karotinoid, a zeaxantin is hasznos lehet, hiszen a luteinnel karöltve, védelmet jelenthet a szem betegségeivel szemben.

A lutein, a kognitív funkcióra is pozitívan hat, azaz jó hatással van az agy működésére. Mivel az agy működésére pozitívan hat, így akár még az időskori kognitív hanyatlást is elkerülhetjük, amennyiben rendszeresen fogyasztunk luteinben gazdag táplálékokat.

Mennyit fogyasszunk?

Nos, ha valaki változatosan táplálkozik és a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket részesíti előnyben, akkor elegendő luteinhez juthat a szervezete. Mivel egy antioxidáns vitaminról van szó, így a szabadgyökök okozta káros hatásokat is csökkentheti, így sok betegségtől óvhatjuk meg magunkat. A lutein egyébként csökkenti még az LDL - koleszterin oxidációját is.

Kapcsolódó cikkek

A szembetegség - A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein – segítője a lutein.

A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein

A lutein elsősorban az időskori szembetegségektől védhet meg bennünket. Amennyiben elegendő sötétzöld leveles zöldséget fogyasztunk, úgy a szervezetünk elegendő luteinhez jut. Mutatjuk, milyen előnyei vannak a luteinnek!

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér egy nagyon hasznos gyógynövény, hiszen nem csak a stressz kellemetlen hatásait segíthet kivédeni, de még a depresszió kellemetlen tüneteit is csökkenti, illetve a kognitív funkciókra is pozitívan hat. Lássuk, miért is olyan hasznos még ez a

A karfiol jótékony hatásai

A karfiol jótékony hatásai

A keresztesvirágú karfiolnak magas a tápanyagtartalma, ennek köszönhetően az egészségre is számtalan pozitív hatást fejt ki.