A karfiol jótékony hatásai

A karfiol, egy igazi táplálkozási erőmű az emberi szervezet számára, hiszen nem csak a táplálkozási profilja kiemelkedő, hanem az egészségre gyakorolt hatása is.
A karfiol jótékony hatásai

A karfiol, a keresztesvirágú család tagja. Nem csak fehér színben találkozhatunk ezzel a zöldséggel a piacon, hiszen lila és sárga színben is kapható. Kétségtelen, hogy az utóbbi években háttérbe szorult, mert az emberek a brokkolit részesítették előnyben. Pedig a karfiolnak is meglehetősen magas a tápanyagtartalma. Bővelkedik folátban, káliumban, foszforban, magnéziumban, kalciumban és számos vitaminban is. Ilyen például a K-vitamin és a C-vitamin. Egészségügyi előnyeit többek között ezeknek a tápanyagoknak és az antioxidánsainak köszönhetjük.

A karfiol tehát számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, így nem lenne szabad kihagynunk az étrendünkből. Nem mellesleg, nem egy nem drága és nehezen elkészíthető zöldségről van szó. A karfiol receptek segítenek, hogy minél többféleképpen elkészíthessük ezt az ízletes zöldséget.

Amennyiben rendszeresen kerül az étrendünkbe karfiol, az antimikrobiális előnyeit is kiélvezhetjük. A zöldség baktériumellenes hatásai is kiemelkedőek, elsősorban az E.coli és a Salmonella ellen nyújthat hathatós védelmet.

A zöldség, rákellenes előnyöket is kínál. Ezeket a pozitív hatásokat az olyan tápanyagainak köszönhetjük, mint C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, folát, béta-karotin, lutein, zeaxantin és a kéntartalmú vegyületeinek, az úgynevezett glükozinolátoknak, amelyek szulforafánná alakulnak.

A glükozinolátoknak számos pozitív hatása ismeretes. Védelmet jelentenek a sejtek károsodásával szemben, de a kutatási eredmények azt mutatják, hogy rákellenes, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

A karfiol K1-vitaminban is bővelkedik, amely többek között a kalcium-egyensúly szabályozásában is részt vesz, illetve az erős fogakat és csontozatot tudja biztosítani.

Magas C-vitamintartalma az egészséges immunválaszt segíti elő, azaz nagy szerepe van az immunvédelemben. Ez a vízben oldódó vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik. Segíti a kollagénképződést, biztosítja az erek egészségét és gyorsabb sebgyógyulásban is szerepe van.

A magas antioxidáns-tartalma csökkenti a szervezetben az oxidatív károsodás mértékét és a szabadgyökök számát. Ez azért lényeges, mivel az oxidatív stressz talaján jönnek létre a krónikus betegségek és a rákos megbetegedések.

A rostok, az egészséges táplálkozás olyan létfontosságú összetevői, amelyek a bélrendszerben található jótékony bélbaktériumokat táplálják. A rostbevitel csökkentheti a gyulladásos bélbetegségek és a székrekedés kockázatait.

A karfiol káliumtartalma hozzájárulhat a szervezet elektrolit-egyensúlyához is, amely tápanyag fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályozásában, az idegimpulzusok átvitelében és az izomösszehúzódásban.

Kapcsolódó cikkek

5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

Az E-vitamin, egy antioxidáns, zsírban oldódó vitamin. Nem csak a bőrünket szépíti meg, de még az immunrendszerünk védelmét is ellátja. A cikkben, 5 olyan táplálékot mutatunk be, amelyek bővelkednek ebben a vitaminban.

A szembetegség - A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein – segítője a lutein.

A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein

A lutein elsősorban az időskori szembetegségektől védhet meg bennünket. Amennyiben elegendő sötétzöld leveles zöldséget fogyasztunk, úgy a szervezetünk elegendő luteinhez jut. Mutatjuk, milyen előnyei vannak a luteinnek!

Rajtunk is múlik - Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése -, hogy mennyire erős az immunrendszerünk.

Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése

A táplálkozásnak fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Legfőképpen az antioxidánsokra kell koncentrálnunk, amikor az immunrendszer védelméről van szó. A cikkben bemutatjuk azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítséget nyújtanak a