5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

Néhány vitamin, antioxidáns hatással rendelkezik. Ilyen az A -, C-és E-vitamin is. Sokan elfeledkeznek ezeknek a vitaminoknak a fontosságáról, főként, az E – vitamin fontosságáról, pedig egy nagyon hasznos vitaminról van szó, hiszen szerepet játszik a bőrünk egészségének fenntartásában, de a szem és az immunrendszer egészsége is függ ettől a vitamintól. Az E-vitamin, egy zsírban oldódó vitamin, ami csak akkor tud hasznosulni a szervezetünkben, ha elegendő zsírt – lehetőleg telítetlen zsírt – fogyasztunk. Mivel az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, így védi a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól. Ez az antioxidáns vitamin az anyagcsere folyamatokban is aktívan részt vesz és még a gyulladás ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben fogyasztunk E-vitaminban gazdag táplálékokat. E-vitamin sokféle táplálékban megtalálható. Mutatjuk is az 5 legfontosabbat!
5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

1. Mandula

A mandula nagyon sok antioxidáns vitamint, azaz E-vitamint tartalmaz. A mandulát fogyaszthatjuk önmagában, de salátára szórva is. Sőt, még kenyérbe és péksüteménybe is belesüthetjük. Mindig a natúr mandulát részesítsük előnyben, ne pedig az ízesített, sózott változatot. A mandula rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, különösen a bőr lesz szép attól, ha rendszeresen fogyasztunk mandulát. Egyébként a diófélék, vagy magvak bármelyikét is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy sok E-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

2. Avokádó

Az avokádó nem csak E-vitaminban gazdag, hanem kitűnő B- és K - vitaminforrás is. Az avokádó ezen kívül azért is nagyon hasznos, mint E-vitaminforrás, mivel sok telítetlen zsírt is tartalmaz, amely segíti ennek a vitaminnak a felszívódását. Az avokádót nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle salátát, de más zöldségek és gyümölcsök felhasználásával, turmixitalokat is.

3. Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, mint a káposzta, a saláta, a spenót, vagy a brokkoli, szintén sok E-vitamint tartalmaznak. Ezek a zöldségek nem csak E-vitaminban, hanem A-, K- és C-vitaminban is gazdagok, amelyek többek között, az immunrendszer egészségét segítik elő. A legtöbb zöld leveles zöldség nyersen is fogyasztható. Amennyiben nem, akkor ügyelni kell, hogy csak roppanósan puhára főzzük, hogy a tápanyagok nagy része megmaradjon ezekben a táplálékokban.

4. Növényi olajok

A növényi olajok szintén bővelkednek ebben a vitaminban, így érdemes ezeket előnyben részesíteni sütés és főzés során. Ezeket az olajokat használhatjuk dresszingként is, amikor salátát készítünk. Például nagyon sok E-vitamint tartalmaz az olívaolaj, amely a mediterrán étkezés egyik alapvető hozzávalója.

5. Tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei is bővelkednek E-vitaminban, különösen a garnélarák, amelyet nagyon ízletesen el lehet készíteni egy kevés növényi olaj, fokhagyma, zöldfűszer és citrom felhasználásával. A garnélarák az immunrendszer védelmét is ellátja, hiszen nem csak E-vitaminban gazdag, hanem D-vitaminban és szelénben is bővelkedik, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunfunkciók javulásához.

Kapcsolódó cikkek

A karfiol jótékony hatásai

A karfiol jótékony hatásai

A keresztesvirágú karfiolnak magas a tápanyagtartalma, ennek köszönhetően az egészségre is számtalan pozitív hatást fejt ki.

Rajtunk is múlik - Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése -, hogy mennyire erős az immunrendszerünk.

Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése

A táplálkozásnak fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Legfőképpen az antioxidánsokra kell koncentrálnunk, amikor az immunrendszer védelméről van szó. A cikkben bemutatjuk azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítséget nyújtanak a

5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

Az E-vitamin, egy antioxidáns, zsírban oldódó vitamin. Nem csak a bőrünket szépíti meg, de még az immunrendszerünk védelmét is ellátja. A cikkben, 5 olyan táplálékot mutatunk be, amelyek bővelkednek ebben a vitaminban.