5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

Néhány vitamin, antioxidáns hatással rendelkezik. Ilyen az A -, C-és E-vitamin is. Sokan elfeledkeznek ezeknek a vitaminoknak a fontosságáról, főként, az E – vitamin fontosságáról, pedig egy nagyon hasznos vitaminról van szó, hiszen szerepet játszik a bőrünk egészségének fenntartásában, de a szem és az immunrendszer egészsége is függ ettől a vitamintól. Az E-vitamin, egy zsírban oldódó vitamin, ami csak akkor tud hasznosulni a szervezetünkben, ha elegendő zsírt – lehetőleg telítetlen zsírt – fogyasztunk. Mivel az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, így védi a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól. Ez az antioxidáns vitamin az anyagcsere folyamatokban is aktívan részt vesz és még a gyulladás ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben fogyasztunk E-vitaminban gazdag táplálékokat. E-vitamin sokféle táplálékban megtalálható. Mutatjuk is az 5 legfontosabbat!
5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

1. Mandula

A mandula nagyon sok antioxidáns vitamint, azaz E-vitamint tartalmaz. A mandulát fogyaszthatjuk önmagában, de salátára szórva is. Sőt, még kenyérbe és péksüteménybe is belesüthetjük. Mindig a natúr mandulát részesítsük előnyben, ne pedig az ízesített, sózott változatot. A mandula rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, különösen a bőr lesz szép attól, ha rendszeresen fogyasztunk mandulát. Egyébként a diófélék, vagy magvak bármelyikét is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy sok E-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

2. Avokádó

Az avokádó nem csak E-vitaminban gazdag, hanem kitűnő B- és K - vitaminforrás is. Az avokádó ezen kívül azért is nagyon hasznos, mint E-vitaminforrás, mivel sok telítetlen zsírt is tartalmaz, amely segíti ennek a vitaminnak a felszívódását. Az avokádót nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle salátát, de más zöldségek és gyümölcsök felhasználásával, turmixitalokat is.

3. Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, mint a káposzta, a saláta, a spenót, vagy a brokkoli, szintén sok E-vitamint tartalmaznak. Ezek a zöldségek nem csak E-vitaminban, hanem A-, K- és C-vitaminban is gazdagok, amelyek többek között, az immunrendszer egészségét segítik elő. A legtöbb zöld leveles zöldség nyersen is fogyasztható. Amennyiben nem, akkor ügyelni kell, hogy csak roppanósan puhára főzzük, hogy a tápanyagok nagy része megmaradjon ezekben a táplálékokban.

4. Növényi olajok

A növényi olajok szintén bővelkednek ebben a vitaminban, így érdemes ezeket előnyben részesíteni sütés és főzés során. Ezeket az olajokat használhatjuk dresszingként is, amikor salátát készítünk. Például nagyon sok E-vitamint tartalmaz az olívaolaj, amely a mediterrán étkezés egyik alapvető hozzávalója.

5. Tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei is bővelkednek E-vitaminban, különösen a garnélarák, amelyet nagyon ízletesen el lehet készíteni egy kevés növényi olaj, fokhagyma, zöldfűszer és citrom felhasználásával. A garnélarák az immunrendszer védelmét is ellátja, hiszen nem csak E-vitaminban gazdag, hanem D-vitaminban és szelénben is bővelkedik, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunfunkciók javulásához.

Kapcsolódó cikkek

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér egy nagyon hasznos gyógynövény, hiszen nem csak a stressz kellemetlen hatásait segíthet kivédeni, de még a depresszió kellemetlen tüneteit is csökkenti, illetve a kognitív funkciókra is pozitívan hat. Lássuk, miért is olyan hasznos még ez a

Sokféle betegségtől - A spirulina 8 áldásos hatása – óvhat meg bennünket.

A spirulina 5 áldásos hatása

A spirulina, szupertápláléknak is tekinthető, hiszen tele van olyan antioxidáns vegyületekkel, amelyek nagyon hatásosak lehetnek az oxidatív stressz leküzdésében. Emellett számos más, pozitív hatással is rendelkezik. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Rajtunk is múlik - Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése -, hogy mennyire erős az immunrendszerünk.

Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése

A táplálkozásnak fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Legfőképpen az antioxidánsokra kell koncentrálnunk, amikor az immunrendszer védelméről van szó. A cikkben bemutatjuk azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítséget nyújtanak a